Terug naar overzicht

€ 10 mln. voor Nederlandse klimaatscale-up Gradyent om warmtenetten efficienter en duurzamer te maken

Nederlandse klimaatscale-up Gradyent haalt € 10 mln. euro op om warmtenetten efficienter en duurzamer te maken. Warmtenetten verliezen nu nog een kwart van hun warmte op jaarbasis. Dat probleem wordt met de stijgende brandstofprijzen en sterke noodzaak tot CO2-reductie nog urgenter. Gradyent heeft software ontwikkeld die warmtebedrijven helpt om hun warmtenetten te optimaliseren en CO2 te reduceren, zodat zij betaalbare en betrouwbare warmte kunnen blijven leveren. Gradyent haalt nu € 10 mln. op in een Series-A-investering vanuit bestaande investeerders Capricorn Partners, ENERGIIQ en Helen Ventures en nieuwe investeerder Eneco Ventures.

Twee grote warmtebedrijven in Noord-Europa (en tevens klanten van Gradyent) laten door deze investering zien dat er grote behoefte is aan de Gradyent software: Helen, het energiebedrijf van Helsinki met 600.000 gebruikers, en Eneco, de grootste warmteleverancier in Nederland met meer dan 140.000 gebruikers en sinds 3 jaar klant van Gradyent. Ongeveer 90% van de warmtebehoefte van Helsinki wordt verzorgd door het warmtenet en ongeveer 600.000 inwoners van deze stad wonen in een appartement dat hierdoor wordt verwarmd.

Warmtenetten verliezen nu jaarlijks 25% van hun warmte

Meer dan 25% van het wereldwijde energieverbruik komt door het verwarmen en koelen van gebouwen. Op jaarbasis verliezen warmtenetten ongeveer een kwart van hun warmte, terwijl de brandstofprijzen stijgen en de roep om CO2 reductie steeds sterker wordt. Warmtenetten draaien vaak op verouderde software en door de transformatie naar geintegreerde energiesystemen met lokale duurzame bronnen wordt het nog belangrijker over de juiste softwaresystemen te beschikken.

Oplossing Gradyent helpt bedrijven 20% warmteverlies te besparen

Gradyent stelt warmtebedrijven in staat hun systemen te optimaliseren en CO2 te reduceren zodat ze betaalbare en betrouwbare warmte kunnen leveren. Gradyent, opgericht in 2019 en gevestigd in Rotterdam, heeft software ontwikkeld gebaseerd op de Digital-Twintechnologie. Hierbij wordt een digitale kopie van het fysieke warmtesysteem gemaakt, door geografische, weers- en sensorgegevens te combineren met fysieke modellen en AI. De Digital Twin maakt het mogelijk om het warmtesysteem real-time te optimaliseren en om simulaties te draaien van toekomstige situaties. Hierdoor helpt Gradyent warmtebedrijven, gemiddeld gezien, 20% warmteverlies te besparen, CO2-uitstoot met 10% te verminderen en de stookkosten met 5 tot 10% te verlagen.

“Eneco is verheugd met de investering in Gradyent. De versnelling van duurzame warmte is een van de belangrijk pijlers van onze One Planet ambitie om klimaat neutraal te zijn in 2035, samen met onze klanten. Eneco is al lange tijd een vaste klant van Gradyent en wil met deze investering de relatie verder verdiepen en kennis blijven delen met een uniek en toonaangevend technologiebedrijf op het gebied van warmtenetten,” aldus Robert Blom, Investment Director Eneco Ventures.

“Het is onze missie om warmtenetten toekomstbestendig te maken. Enerzijds verhogen we met de Gradyent Digital Twin de efficiëntie van bestaande systemen, anderzijds versnellen we de transitie naar duurzamere systemen,” zegt Herve Huisman, CEO Gradyent.”

Meer weten?

Neem gerust contact op met Mathijs!

Mathijs van Rijk

Mathijs van Rijk

Teamlead ENERGIIQ/ETF-R en Sr. Investment Manager
Nieuwsbrief