Terug naar overzicht

€ 1 mln. groeikapitaal van onder andere InnovationQuarter voor Solar Monkey

Solar Monkey, marktleider in zonnepanelen software, heeft een nieuwe ronde kapitaal opgehaald. Het bedrag van ruim € 1 mln. wordt gebruikt om de uitrol van zonne-energie te versnellen. De nieuwe financiering komt van 4impact en de bestaande investeerders – InnovationQuarter vanuit haar fonds IQCapital en een informele investeerder. Na het succes in Nederland is het nu tijd om de stap naar het buitenland te zetten en ook internationale installateurs te helpen om efficiënter en effectiever te werken.

InnovationQuarter investeert in marktleider in zonnepanelen-software Solar Monkey

Solar Monkey helpt internationale zonnepanelen-markt vooruit

Solar Monkey levert software voor het op afstand ontwerpen en monitoren van zonne-energiesystemen. Dit stelt installateurs in staat om zonder huisbezoek een systeem te ontwerpen en offreren, met het vertrouwen dat het ontwerp optimaal is. De software van Solar Monkey kenmerkt zich door het grote gebruiksgemak en nauwkeurige calculaties die zijn ontwikkeld aan de TU Delft. Klanten van Solar Monkey ervaren een veel efficiënter proces en hogere verkoopconversie. “Ik kan me niet meer voorstellen zonder Solar Monkey te moeten werken”, aldus Danny Holtrigter van Feenstra. Tegelijkertijd geeft de prestatie-monitoring eigenaren van een zonne-energiesysteem de geruststelling dat hun systeem goed presteert.

Markleider in Nederland

Het bedrijf bedient al honderden installateurs binnen Nederland die gezamenlijk een leidend marktaandeel van nieuwe installaties hebben. Solar Monkey richt zich nu op internationale markten in lijn met haar missie om de uitrol van zonne-energie te versnellen. Op verzoek van haar klanten heeft Solar Monkey al de eerste stappen gezet in België. Meer landen zullen volgen, vooral daar waar installateurs nog gebruik moeten maken van handmatige methoden om ontwerpen en offertes op te stellen.

“Deze kapitaalronde stelt ons in staat om een kritiek concurrentievoordeel te winnen terwijl we nieuwe markten gaan bedienen,” zegt CEO Jan Pieter Versluijs. “We willen maximale waarde leveren aan onze nieuwe partners en klanten, dus iedere cent stoppen we in het verbeteren van ons product en het vertellen van ons verhaal.”

4impact en InnovationQuarter investeren in impact

De investeringsronde wordt geleid door 4impact samen met de bestaande aandeelhouders InnovationQuarter en een informele investeerder. De aandelenemissie bedraagt in totaal meer dan € 1 mln. en de middelen zullen worden gebruikt voor nieuwe functionaliteiten, internationale producten, uitbreiding van het team en de internationale uitrol. Naast een sterke financiële basis stellen de investeerders hun netwerk en expertise ter beschikking om de internationale strategie succesvol uit te voeren.

Efficiency versnelt de hoognodige energietransitie

Voor 4impact, een venture capital fonds gericht op technologie en impact, is de investering in Solar Monkey de tweede Delftse investering in maart. “Solar Monkey laat een enorme tractie zien in de snelgroeiende markt voor zonne-energie. We zien de efficiency die ze leveren door geavanceerde software met een groot gebruiksgemak. Die efficiency helpt om de energietransitie te versnellen. De mogelijkheden voor het bedrijf zijn enorm en wij kijken uit naar de samenwerking met het gedreven team en de bestaande investeerders om het bedrijf zowel lokaal als internationaal te zien groeien,” zegt Pauline Wink, Managing Partner bij 4impact.

Team toont mooie aanvullende vaardigheden

InnovationQuarter, regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland, was een vroege investeerder. “Wij hebben Solar Monkey vanaf een zeer vroege fase ondersteund en we zijn zeer tevreden met de voortgang tot nu toe. Het team van oprichters heeft een combinatie van technische, commerciële en bedrijfsmatige vaardigheden die de basis vormen voor het succes. Samen met onze investeringspartners kijken we uit naar het uitbreiden van dit succes in nieuwe markten,” aldus Francis Quint, Hoofd InnovationQuarter Capital.

Solar Monkey zal aanwezig zijn op de Solar Solutions beurs van 19-21 Maart 2019, waar zij tevens haar nieuwe website zal lanceren.

 

De fondsmiddelen zijn mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie. Wil je meer weten over Kansen voor West / EFRO? Klik dan hier.