Terug naar overzicht

Dutch Smart Solutions in het Holland IT Security House op de IT-SA

Samen met 8 Nederlandse Cybersecurity bedrijven stond InnovationQuarter afgelopen oktober in het Holland IT Security House op de IT-SA in Neurenberg, de grootste cybersecuritybeurs en -expo van Europa.

De Verenigde Staten spenderen jaarlijks 3 miljard euro aan hun cybersecurity, terwijl een land zoals Duitsland het moet doen met 15 miljoen euro. Tot voor kort. In 2022 moet dat bedrag opgelopen zijn tot 200 miljoen euro. De Duitse regering wil dat de digitale veiligheid in Duitsland flink wordt opgeschroefd.

Duitsland is dus op zoek naar oplossingen, Nederlandse bedrijven zijn op zoek naar Duitse klanten. En als naaste buur hebben de Nederlanders toch een streepje voor ten opzichte van oplossingen van buiten de EU. We worden geroemd om onze creativiteit, oplossingsgerichtheid en de kwaliteit van onze oplossingen. Al zijn die Hollandse kwaliteiten natuurlijk niet afdoende, zonder voorbereiding bereik je in Duitsland weinig. Daarom bereidde Cybersprint, een van de Nederlandse afgevaardigden in het Holland IT Security House, zich terdege voor op hun expansie naar de oosterburen.

De grensregio ligt voor de hand, maar vergeet de rest van Duitsland niet

Voor Nederlandse cybersecurity specialisten is er nog veel markt te winnen. Van oudsher doen we vooral zaken met Noord-Rhijn Westfalen, terwijl de twee zuidelijk deelstaten Beieren en Baden-Württemberg 40% van het Duitse BBP verdienen en maar liefst 51% van de nationale uitgaven aan R&D voor hun rekening nemen.

De IT-SA 2018

Om bedrijven te ondersteunen bij het betreden van de Duitse markt is InnovationQuarter naar de IT-SA in Neurenberg geweest: vorig jaar ter verkenning, dit jaar met een collectief paviljoen. En ook dit jaar heeft de IT-SA weer zijn eigen records gebroken; met 696 exposanten (2017: 630) uit 27 landen (2017: 24) en 14,290 bezoekers (2017: 12,780) uit meer dan 50 landen (2017: 44) groeit de IT-SA elk jaar.

Een goede kans voor de Nederlandse cybersecuritypioniers om te laten zien wat ze in huis hebben. Als collectief maak je immers veel meer impact dan alleen: individuele bedrijven hadden minder aanloop dan collectieve stands. Onze deelnemende bedrijven waren:

Nederlandse praktijk op de Duitse theorie

Aan Duitse zijde wordt de meerwaarde van de Nederlanders herkend. Peter Möhring, voorzitter voor Security Network Munich en werkzaam voor Giesecke & Devrient, werkt al langer met de Nederlanders samen: “De ervaring die Nederlandse bedrijven hebben opgedaan in samenwerken tussen overheden, onderwijs en het bedrijfsleven is heel interessant. Waar in Duitsland over bepaalde thema’s weliswaar op bijzonder hoog niveau enkel nog in de theorie wordt gewerkt, hebben de Nederlanders praktijkervaring. Zij weten hoe je het goed omzet, daar kunnen wij veel van leren.”

Rol van InnovationQuarter

“Binnen ons internationaliseringsprogramma zijn we op de hoogte van de kansen die zich in de voor Nederland belangrijke markten voordoen,” zegt Martijn Schol, programmamanager internationaliseren bij InnovationQuarter. “Tegelijkertijd hebben we een goed gevoel bij de vraag van Nederlandse bedrijven in onze speerpuntsectoren: al vroeg in 2018 hadden we een groep bedrijven bij elkaar die ons vroeg om ondersteuning bij het betreden van de Duitse markt. Organisatie van een collectief paviljoen op IT-SA was hier een logisch gevolg van.”

“Nederland is al klein genoeg, juist als geheel is onze propositie het sterkst. Daarom zijn we als collectief naar de IT-SA gegaan. De Haagse regio heeft natuurlijk een sterke positie – met The Hague Security Delta (HSD) als bekende clusterorganisatie – maar ook de bedrijven uit bijvoorbeeld Amsterdam, Eindhoven en Uden versterken onze collectieve boodschap in het buitenland. Samen staan we sterker; onze samenwerkingsgerichtheid is een van de grootste krachten van zakelijk Nederland.”

Deelnemen?

Ben jij er ook klaar voor om met jouw cybersecurity-onderneming naar het buitenland uit te breiden onder de oranje banner van het Holland IT Security House? Ga dan mee naar de Infosecurity in London, van 4 tot 6 juni 2019! Aanmelden kan nu via deze link.