Terug naar overzicht

Deelnemers aan International Market Entry Coaching worden begeleid tijdens het hele internationaliseringsproces

Sinds 2017 ondersteunt InnovationQuarter steeds meer bedrijven bij het opschalen van hun internationale activiteiten. Met het netwerk diep in de sterke bedrijvenclusters en dicht bij ondernemers, vervult InnovationQuarter een belangrijke rol als adviseur bij het verwezenlijken van internationaliseringsambities . “Wij kennen de behoeftes van bedrijven en adviseren hen vanuit onze expertise. Vanuit ons brede netwerk bij organisaties als RVO kunnen wij bedrijven waar relevant introduceren bij de juiste persoon met specialistische expertise of bijvoorbeeld een relevant netwerk in het doelland. Zo kunnen we vraag en aanbod koppelen. Dat is, kort gezegd, onze belangrijkste meerwaarde.” Zegt Marijn Leijten, Senior Project Manager Internationalisering bij InnovationQuarter.

Marijn: “Het is in veel opzichten logisch om fors in te zetten op het ondersteunen van bedrijven bij internationalisering. Bedrijven die in meerdere landen actief zijn, zijn veerkrachtiger, innovatiever, winstgevender en vaak betere werkgevers dan bedrijven die alleen in Nederland actief zijn.”

Het team Internationalisering bij InnovationQuarter bestaat uit gedreven sectorspecialisten die gerichte internationaliseringsactiviteiten bieden voor bedrijven binnen hun sector. Voor elke sector spelen andere aspecten van het internationaliseringsproces een sleutelrol, en bieden specifieke landen interessante marktkansen. Bovendien heeft collectieve marktbetreding onder het merk ‘the Netherlands’ grote marketingwaarde voor de bedrijven, en dat gebeurt altijd in sectorspecifiek verband.

InnnovationQuarter en andere publieke organisaties bieden een breed scala van activiteiten en diensten aan bedrijven om hen te helpen buitenlandse markten te betreden. Zo worden er internationale handelsmissies georganiseerd, zijn er experts beschikbaar op de ambassades en handelsposten in het buitenland en zijn er subsidies beschikbaar om internationaliseringsactiviteiten te bekostigen.

Maar internationalisering is een complex proces. In verschillende fases hebben bedrijven andere type expertise en begeleiding nodig en zij hebben daar zelf niet altijd zicht op. Bovendien is elk bedrijf uniek, evenals hun producten en diensten en hebben allemaal andere ambities en kansen.

International Market Entry Coaching

Daarom is nu het International Market Entry Coaching programma opgezet. Dit programma is een initiatief van Gemeente Den Haag met financiering vanuit het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het wordt uitgevoerd door internationaliseringsexperts van InnovationQuarter en The Hague Business Agency, in samenwerking met diverse partnerorganisaties.

Middels het programma worden MKB’ers uit de Haagse regio als een rode draad door het hele internationaliseringsproces ondersteund. Deelnemende bedrijven worden vanaf het prille begin begeleid met strategievorming, en worden vervolgens op het juiste moment in hun proces gekoppeld aan de juiste middelen, ondersteuning, activiteiten, netwerkpartners etc.

Het programma biedt uitgebreide individuele begeleiding en heeft ook een collectieve setting. Op deze manier krijgt elk bedrijf advies op maat en is tegelijkertijd het voordeel dat ze onderling van elkaar leren. Het traject is niet sectorspecifiek, maar voor het brede MKB beschikbaar.

“Een  voordeel van de gemixte aanpak van International Market Entry Coaching is dat er geen concurrentiegevoeligheden meespelen.” Zegt Marijn. “Daardoor delen deelnemers veel meer informatie met elkaar. Bovendien zien we dat juist die cross-sector aanpak inspirerend is en dat het ideeën oplevert die binnen de eigen sector niet gebruikelijk zijn, maar wel veel meerwaarde kan hebben.” Legt hij uit.

International Market Entry Coaching programma stoomt je in negen maanden tijd klaar voor zakelijk succes in Duitsland of het Verenigd Koninkrijk. Schrijf je in voor 31 mei!

Liever eerst meer weten over het programma?

neem gerust contact met mij op!

Nieuwsbrief