Terug naar overzicht

Dare2Cross: Cross-sectorale innovatie door slimme samenwerking

Dit najaar zijn er drie verschillende Dare2Cross-trajecten: het door InnovationQuarter ontwikkelde traject voor cross-sectorale samenwerking. Dare2Cross Botox your assets (18 oktober, Rotterdam) staat in het teken van slim lifecycle management, Dare2Cross Smart Production (13 november, Dordrecht) gaat over de inzet van onder meer robots en augmented reality in productieprocessen en de skills die daarvoor nodig zijn en tenslotte Dare2Cross Biobased (30 november, Rotterdam) over het matchen van vraag en aanbod om biobased oplossingen te versnellen.

Cross-sectoraal innoveren met Dare2Cross

De oorsprong van Dare2Cross ligt in 2014: de gemeente Papendrecht organiseerde toen het congres Aerospace meets Maritime. In de opvolgende edities is InnovationQuarter betrokken bij de organisatie en is een werkwijze ontwikkeld om te komen tot cross-sectorale samenwerking.

Die aanpak heeft InnovationQuarter doorontwikkeld, en de afgelopen jaren vonden enkele Dare2Cross-trajecten plaats. En met succes. De verbindingsbijeenkomst van Dare2Cross: Create value with big data van eind 2017 telde bijvoorbeeld zo’n honderd deelnemers: samen gaven zij input en inspiratie voor zes concrete businesscases en naar mogelijke samenwerking.

Zo zocht het Albert Schweitzer Ziekenhuis manieren om data te gebruiken om opnames op de intensive care van ziekenhuispatiënten te voorkomen, en werkt IRM-SPD aan het inzetten van data om de staat van pijpleidingen (voor bijvoorbeeld het transport van olie) te kunnen monitoren.

Nieuwe oplossingen

Het bouwen van cross-sectorale samenwerkingen is een intensief proces. Dare2Cross werkt stapsgewijs toe naar deze samenwerkingen door op een aantal momenten geselecteerde partijen bij elkaar te brengen om samen concrete cases te ontwikkelen en de juiste personen en bedrijven te verbinden.

Marieke Kodde, senior business developer bij InnovationQuarter: “Met Dare2Cross verbinden we mensen met partijen waar ze zelf niet vanzelfsprekend mee in contact komen. Op deze manier doorbreken we vaste patronen in een bepaalde industrie of sector en ontstaat er ruimte voor nieuwe oplossingen. Dat is het startpunt voor cases waarvoor (cross-sectorale) samenwerking nodig is.”

Dare2Cross Botox your assets

Op 18 oktober is op  RDM in Rotterdam het verbindingsevenement van Dare2Cross Botox your assets. Dit evenement wordt georganiseerd door InnovationQuarter, iTanks, Gemeente Rotterdam, Port of Rotterdam en Maritime Delta.

Thema’s die aan bod komen zijn Monitoring assets (verwerven van relevante informatie voor het voorspellen van onderhoud), Sparepart management (bewust en efficiënt omgaan met reserveonderdelen), Aging assets (verstandig verlengen van de levensduur van een installatie), Herbestemming van assets (over de keuze tussen het hergebruiken of het slopen van een asset) en Hernieuwbare assets (al bij het ontwerp rekening houden met hergebruik).

Dare2Cross Smart Production | Workforce of the future

Op 13 november is de verbindingsbijeenkomst van Dare2Cross Smart Production | Workforce of the future. Hierbij staan nieuwe technieken als robotisering, Artificial Intellligence, Big Data, Virtual Reality en Augmented Reality centraal. Hoe zijn die technieken te gebruiken om slimmer te produceren? Wat betekenen ze voor de interne processen en voor de vaardigheden van (nieuwe) medewerkers? Over welke vaardigheden moeten uw medewerkers beschikken? Vraagstukken die aan bod komen zijn: Guided manufacturing, Automatisering en Nieuwe skills voor uw medewerkers.

Dare2Cross Biobased

Jaarlijks organiseert Biobased Delta een business development dag. Komende editie wordt aangepakt volgens de Dare2Cross aanpak. Samen met Biobased Delta, Impuls en Rewin geeft InnovationQuarter invulling aan Dare2Cross Biobased.