Terug naar overzicht

Coronamonitor #3: impact Corona-uitbraak op economie Zuid-Holland

Om een beeld te geven bij de economische impact van de COVID-19-uitbraak hebben de Economic Board Zuid-Holland, InnovationQuarter, de Provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag de Coronamonitor Zuid-Holland ontwikkeld. Doel van de monitor is inzicht te geven in de economische impact op de economie van Zuid-Holland. Dat inzicht is belangrijk, want de Zuid-Hollandse economie vormt een belangrijk deel van de Nederlandse economie. Negatieve effecten op de economie van Zuid-Holland zijn dus op nationaal niveau voelbaar.

IMF verwacht diepe recessie: Nederlandse economie met 7,5%

Het blijft lastig te voorspellen wat de economische effecten van de corona uitbraak zijn, maar inmiddels is duidelijk dat een recessie (minimaal twee kartalen negatieve economische groei) onvermijdelijk is. Naast eerdere berekeningen van onder andere het Centraal Planbureau, ING, ABN Amro en Rabobank, is het IMF deze week met een uitgebreid scenario gekomen. Het IMF verwacht dat de Nederlandse economie in 2020 met 7,5% krimpt. Dat is fors, ook in vergelijking tot andere economieën. Het IMF verwacht dat de wereldeconomie 3% krimpt. Voor rijke landen is de schatting een krimp van 6%. Hoe lang de recessie voortduurt blijft koffiedik kijken.

De wereldhandel krijgt een knauw: open economieën harder geraakt

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) verwacht dat de wereldhandel 13% (optimistisch scenario) tot 32% (pessimistisch scenario) afneemt. Export vanuit Azië en Noord-Amerika wordt het hardst geraakt en dienstenexport wordt harder geraakt dan productie-export, als gevolg van reisrestricties. Landen met een open economie, zoals Nederland, Luxemburg en Singapore, worden relatief harder geraakt. Daarbij ondervinden landen die veel handeldrijven met hard getroffen landen, zoals China en Italië, het meeste problemen.

Eerste effecten crisis: aantal WW-aanvragen loopt op

Uit recente data blijken de voortekenen van een crisis. Het aantal nieuwe bedrijven is landelijk met 40% gedaald. Tegelijkertijd is het aantal faillissementen iets opgenomen ten opzichte van de vorige maand. De komende periode zal dit aantal verder oplopen. In Zuid-Holland valt op dat het aantal WW-aanvragen in maart 2020 met 65% is toegenomen vergeleken met februari 2020. Dat is een serieuze stijging. Heel aanvragen komen binnen vanuit de horeca en de culturele sector, sectoren die momenteel erg hard worden geraakt.

We maken ons op voor een “anderhalvemetereconomie”

Gezondheid en economie zijn sterk verweven. Om de diepte en lengte van de aankomende recessie enigszins te beperken is het belangrijk de economie langzaamaan weer in de buurt van het oude niveau te brengen. Dat vereist dat we serieus gaan nadenken over het vormgeven van een anderhalvemetereconomie. Dat vergt creativiteit en doorzettingsvermogen. In welke mate dat kan verschilt sterk per sector. Rabobank berekende dat in ieder geval 90% van de economische activiteit in Nederland ook op 1,5 meter afstand kan plaatsvinden.

Nieuwe edities Coronamonitor Zuid-Holland

Wij zullen de Coronamonitor Zuid-Holland de komende tijd regelmatig updaten. Op die manier hopen we bij te dragen aan een gefundeerde discussie over de gevolgen voor de economie van Zuid-Holland. Mocht u vragen, opmerkingen of suggesties hebben over de monitor, dan kunt u contact opnemen met Jan Jacob Vogelaar (janjacob.vogelaar@innovationquarter.nl).

Meer weten?

Neem gerust contact op met Jan Jacob!