Terug naar overzicht

Burgemeester van Leiden bezoekt Ncardia om DiscoverHIT Platform te lanceren

Het Leidse bedrijf Ncardia, en portfoliobedrijf van InnovationQuarter, ontwikkelt menselijke hartspiercellen voor medicijnonderzoek en -ontwikkeling. Het bedrijf richt zich op het leveren van innovatieve, humane testsystemen gebaseerd op zelf gekweekte hartspiercellen uit menselijke stamcellen. Vrijdag 2 februari brachten burgemeester Lenferink en wethouder Paul Dirkse een bezoek aan Ncardia en mochten zij het nieuwe DiscoverHIT platform lanceren, waarmee al vroeg het effect van medicijnen kan worden getest op menselijke modellen.

Ncardia lanceert DiscoverHIT platform

De laatste jaren heeft Ncardia haar humane hartspiercellen en innovatieve testsystemen met succes weten te implementeren voor het detecteren van cardiotoxiciteit tijdens medicijnontwikkeling. Vandaag lanceert Ncardia het nieuwe DiscoverHIT platform. Met dit platform wordt een belangrijke stap gezet in medicijnontwikkeling. Het platform kan de werkzaamheid van kandidaatmedicijnen testen op ziektemodellen afkomstig van menselijke stamcellen. In de huidige medicijnontwikkeling gebeurt dit vaak pas in een zeer laat stadium, de zogenoemde clinical trials, waarbij het medicijn op de patiënt toegepast. In de vroege fase van medicijnontwikkeling worden vandaag de dag vooral eenvoudige cellijnen en diermodellen gebruikt die niet altijd goed het effect in de mens kunnen voorspellen. Met het DiscoverHIT platform ontwikkelt Ncardia humane ziektemodellen en combineert deze met klinisch relevante testsystemen. Doordat het maken van deze ziektemodellen op grote schaal plaatsvindt kunnen de testen worden uitgevoerd met behulp van high-throughput screening systemen (het tegelijkertijd snel uitvoeren van een groot aantal testen). Hierdoor wordt de werkzaamheid van tientallen duizenden (kandidaat-)medicijnen in een zeer vroeg stadium met grote voorspelbaarheid aangetoond.

Het vroegtijdig testen van kandidaatmedicijnen op menselijke modellen met ons DiscoverHIT platform is een grote doorbraak in de medicijnontwikkeling

Aldus Stefan Braam, CEO. “Wij zijn ervan overtuigd dat we hiermee eerder tijdens de medicijnontwikkeling de werkzaamheid van medicijnen in de mens kunnen voorspellen waardoor er een grotere kans op succesvolle werking in de patient is.”

Over Ncardia

Ncardia, met onderzoekslaboratoria in Leiden, Nederland, productiefaciliteiten in Gosselies, België, en een commerciële afdelingen in Duitsland en de US, is ontstaan uit een fusie van Pluriomics and Axiogenesis in 2017. Het is een vooraanstaand biotechbedrijf op het gebied van humane stamceltechnologie. Ncardia produceert volledig functionele hartspiercellen en neuronen afkomstig van menselijke stamcellen. Ncardia’s technologieën zijn uitzonderlijk goed geschikt voor gebruik in vroegtijdig medicijnonderzoek om de veiligheid en werkzaamheid van (kandidaat)medicijnen in menselijke modellen aan te kunnen tonen. Hiermee heeft Ncardia als doel om medicijnonderzoek te versnellen, kosten van medicijnontwikkeling te verminderen en een alternatief te bieden voor dierproeven.

Nieuwsbrief