Terug naar overzicht

Burgemeester van Den Haag Pauline Krikke spreekt 3 Haagse topondernemers tijdens werkbezoek InnovationQuarter

Visitekaartje in de aanslag en zorgen voor een bondige pitch. Je krijgt tenslotte niet iedere dag de gelegenheid om je bedrijf on top of mind bij de burgemeester van Den Haag te krijgen. De CCO van Airborne, CEO van Exasun, en de co-founder van het Amerikaanse Venza spraken met burgemeester Pauline Krikke tijdens haar werkbezoek aan InnovationQuarter op 20 augustus.
Pauline Krikke krijgt uitleg over de Roadmap Next Economy tijdens werkbezoek InnovationQuarter

Pauline Krikke krijgt uitleg over de Roadmap Next Economy

Het zou een uur duren, de burgemeester bleef er bijna twee. Tijdens het werkbezoek van Pauline Krikke aan InnovationQuarter viel de inhoudelijke betrokkenheid van de burgemeester van Den Haag positief op. “Ik keek ervan op dat ze op de hoogte was van de ontwikkeling van het ‘Cross Sector Cyber Testbed’,” zegt Ria Oonk, transitiemanager van de Roadmap Next Economy. “Het Cyber Testbed is een platform binnen het transitiepad Smart Digital Delta. Daar worden cybersecurity-standaarden ontwikkeld en IoT-toepassingen getest. Meestal zijn vooral de betroffen wethouders op de hoogte van zulke specifieke ontwikkelingen.”

De burgemeester raakte geïnspireerd door het verhaal van Ria Oonk en Berry Vetjens (directeur TNO ICT en boegbeeld van Smart Digital Delta). “Het is toch anders als je zo’n Roadmap live uitgelegd krijgt. Ik zorg binnenkort ook voor een gesprek met mijn eigen RNE-team,” aldus de burgemeester.

Airborne

Naast een korte presentatie over de Roadmap Next Economy kregen ook drie topondernemers de gelegenheid hun bedrijf te presenteren aan de burgemeester van Den Haag. Christian van der Haagen van Airborne vertelde burgemeester Krikke over composieten frames die het bedrijf produceert voor de zonnepanelen in alle 22 Galileo FOC navigatiesatellieten. “Materiaal dat de ruimte in wordt geschoten, laat zich niet eenvoudig repareren en moet daarom van bijzonder sterk materiaal, zoals composiet, gemaakt worden. Er kan immers niet zomaar een monteur naartoe.” Airborne was afgelopen april in het nieuws rondom de kick-off van het ‘Technology Park Ypenburg’ en de ontwikkeling van een Digital Factory voor de ontwikkeling van een automatische productielijn voor het vervaardigen van composieten. Burgemeester Krikke bood aan het fieldlab Digital Factory Composites 2.0 van Airborne in januari 2019 te komen openen.

Pauline Krikke brengt werkbezoek aan InnovationQuarter

V.l.n.r.: Bert Klarus (senior business developer InnovationQuarter), Pauline Krikke (burgemeester Den Haag), Christian van der Haagen (CCO Airborne)

Exasun

“En in aansluiting op die opening breng ik dan ook graag een werkbezoek aan Exasun.” Dat was al een beetje waar Exasun-CEO Michiel Mensink op hoopte. Mensink legde de burgemeester uit dat de wereldwijd befaamde Exasun-zonnepanelen wel 30 jaar meegaan in plaats van de gebruikelijke 10 jaar. “En door hun langere levensduur en hogere rendement per m2 zijn ze een aantrekkelijke investering ten opzichte van andere zonnepanelen. Duurzaamheid hoeft niet duur te zijn.” Burgemeester Pauline Krikke gaf op haar beurt aan dat de energietransitie haar bijzondere aandacht heeft. “Ik word graag ambassadeur.”

V.l.n.r.: Nienke Vledder (fondsmanager ENERGIIQ), Jesse in ‘t Velt (investeringsmanager ENERGIIQ), Pauline Krikke (burgemeester Den Haag)

Venza

Daniel Johnson, co-founder van het Amerikaanse en inmiddels in Den Haag gevestigde Venza, sprak zijn lof uit over de zachte landing die hij in Den Haag had ervaren. “I can’t imagine a landing being more easy.” Maar als hij toch een punt van kritiek moest noemen: het is lastig voor buitenlandse bedrijven om een bankrekening te openen. Dat moet makkelijker kunnen, vond ook de burgemeester.

InnovationQuarter

Burgemeester Krikke werd bij aankomst ontvangen door directeur Rinke Zonneveld en de rest van het management team. Zij lichtten kort de drie kerntaken van InnovationQuarter toe: investeren in vernieuwende Zuid-Hollandse bedrijven in alle levensfasen, wereldwijd zoeken naar bedrijven die het regionale ecosysteem kunnen versterken, en topondernemers uit de regio bij elkaar brengen om innovatieve oplossingen te ontwikkelen die de regio concurrerender maken. “We zijn vereerd door dit mooie werkbezoek van burgemeester Krikke aan InnovationQuarter. En haar inhoudelijke betrokkenheid bij de onderwerpen was opmerkelijk groot.”