Terug naar overzicht

Burgemeester Den Haag opent polderdak

Den Haag heeft er een polder bij, maar dan op het dak. Het World Trade Center is door De Dakdokters en Buro Kokmeuleman voorzien van een polderdaktuin. Woensdag 24 januari opende burgemeester Pauline Krikke officieel deze duurzame polderdaktuin.

Burgemeester Den Haag opent polderdak

Ingeklemd tussen de kantoorruimten, ontvangt het dak van nature veel regen en wind, weinig zonlicht en vindt er weinig verdamping plaats. Het polderdak maakt op het platte dak van de parkeergarage een actieve waterberging. De hemelwaterafvoer van omliggende daken wordt ontkoppeld en regenwater wordt in een bassin opgevangen. Water wordt vastgehouden, natuurlijk gebruikt en indien nodig, bijvoorbeeld na hevige regenval, afgevoerd naar het riool.

Ondernemer Friso Klapwijk vertelt:

Met dit polderdak van 1500 m2 kunnen we een bui tot 60 mm volledig verwerken. Het water dat we opvangen zorgt niet alleen voor natuurlijke koeling, het is ook een feest om naar te kijken!

De gemeente Den Haag maakt zich sterk voor meer klimaatmaatregelen, zoals het polderdak. Zo ziet burgemeester Pauline Krikke het polderdak als een aanwinst voor de stad, een inspiratie voor andere bedrijven en organisaties en het perfecte voorbeeld van duurzaamheid. Zij sprak veelbelovende woorden voor de toekomst: “Iedere bebouwde omgeving is knalrood op de plaatjes. De hitte kan namelijk nergens naartoe. Ik ben daarom intens blij met dit polderdak. Dankzij dit dak wordt de hittestress verminderd. Er is geloof in de toekomst en we bereiden ons voor op een andere manier van bouwen. Dit dak is een voorbeeld van hoe het uiteindelijk zou moeten worden in de stad.”

Bron / VPDelta