Terug naar overzicht

Bootje brengt polder in Delfland in kaart

Hoogheemraadschap Delfland brengt als eerste in Nederland met een Platypus bootje de polder in kaart. Zo kan de waterkwaliteit nauwkeuriger en sneller worden gecontroleerd
Bootje brengt polder in Delfland in kaart-980x450px

Niet langer met de hand, maar met een op afstand bestuurbaar bootje wordt de waterkwaliteit gemeten. Foto en video Hoogheemraadschap Delfland © Hoogheemraadschap Delfland

“Een op afstand bestuurbaar bootje, met sensoren en meetapparatuur, wordt door de watergangen gestuurd en meet dan constant de verschillen in waterkwaliteit”, legt Miriam Klazenga, woordvoerster van Hoogheemraadschap Delfland uit. “Denk aan een instrument dat het zuurstofgehalte, de zuurgraad (pH), het zoutgehalte en de temperatuur van het water kan bepalen.” Het hoogheemraadschap hoopt hiermee zicht te krijgen op lozingen en lekstromen vanuit het glastuinbouwgebied.

Het hightech bootje is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Platypus uit Pittsburgh. “En is daar gemaakt op een plaatselijke universiteit”, weet de woordvoerster.

Primeur

Delfland is de eerste in Nederland, die op deze manier gebruik gaat maken van het innovatieve bootje. “In Amerika maken ze er al met grote regelmaat gebruik van, maar in Nederland nog niet.”
Het project is nog in de proeffase,, maar gaat volgens Klazenga veel werk schelen. “Nu wordt de polder nog in kaart gebracht met behulp van handmatige metingen. Dat is erg arbeidsintensief en bovendien minder nauwkeurig, omdat we zo maar een aantal metingen per sloot kunnen doen. De Platypus boot kan de hele sloot controleren.”

Introductie op de Nederlandse markt

Het Amerikaanse Platypus schakelde VanPaz in voor ondersteuning van het betreden van de Nederlandse/ Europese markt. Het slagen van pilots in de uitdagende watersector was essentieel voor de vestigingslocatie van Platypus. InnovationQuarter helpt het bedrijf zich te presenteren binnen het Nederlandse ecosysteem. Zo heeft Platypus zich tijdens het InnovationQuarter jaarevent aan een groter publiek kunnen presenteren en introduceerden wij de Amerikaanse CEO bij Waterschap Delfland, wat uiteindelijk heeft geleid tot dit mooie resultaat.

We kijken er naar uit Platypus verder te ondersteunen in hun vervolgstappen op de Nederlandse markt!

Bron / AD.nl

Nieuwsbrief