Terug naar overzicht

Big Data Innovatie Hub betrekt ‘Big data experience room’

De Big Data Innovatiehub (BIDH) is hét startpunt voor innovatie, onderzoek en kennisuitwisseling rondom Big Data voor bedrijven, startups en (onderwijs)instellingen in Zuid-Holland. Een belangrijk speerpunt daarbij is het uitvoeren van toegepast onderzoek gericht op de actuele maatschappelijke thema’s e-health, zelfzorg en digitale veiligheid. Het betrekken van een eigen ruimte, de 'Big data experience room' vormt een mooie markering in de transitie van de kwartiermakersfase naar een duurzame organisatie en initiatief.
opening big data experience room-989x450

De stuurgroep van de BDIH, met (met de klok mee de tafel rond, beginnend links) Saskia du Bois (kwartiermaker), Stéfan Ellenbroek (InnovationQuarter), Sandra van Steenvelt (Haagse Hogeschool), Kenny Pool (Dell EMC), Sarah Schonberger (Dell EMC), Ron van Nood (gemeente Zoetermeer). Jorn Dankaart (Atos) ontbreekt op de foto.

Eigen ruimte

Vanaf heden zijn ze er vaak te vinden, de data-analisten van de Big Data Innovation Hub (BDIH): in hun eigen ‘Big data experience room’ in de Dutch Innovation Factory (DIF) in Zoetermeer. Hoewel nog niet alle dozen zijn opgeruimd en het grote scherm er nog moet komen, kan er toch prima gewerkt worden. Op dit moment vinden er veel project overleggen plaats en komt de stuurgroep (zie foto) er bijeen.  Bij de BIDH kunnen bedrijven en instellingen uit zowel de private als de publieke sector terecht met vragen over het gebruik van big data, data laten analyseren en een eerste stap zetten in de ontwikkeling van nieuwe innovatieve diensten of producten. In de nabije toekomst zullen de data-analisten samen met de opdrachtgevers zelf in de Experience Room werken aan casussen van bedrijven en overheden.

Door een eigen fysieke locatie te hebben is de BDIH makkelijker te vinden voor potentiële deelnemers en partners, maar ook voor klanten – Saskia du Bois, kwartiermaker BDIH

Saskia du Bois (kwartiermaker BDIH): “De laatste tijd gaat het hard, naast het feit dat we nu een eigen projectruimte hebben, is Dell EMC ook toegetreden als stuurgroep lid. Verder verwachten we begin 2018 een rechtspersoon (stichting) op te richten en namens de BDIH de eerste betaalde projecten uit te kunnen voeren. Tot slot is er natuurlijk het SMITZH programma (totaalpakket voor digitale transformatie in de smart industry) van de MRDH waar wij als fieldlab actief in participeren en van waaruit wij ook voor het einde van het jaar de eerste projecten willen lanceren.” Door een eigen fysieke locatie te hebben is de BDIH makkelijker te vinden voor potentiële deelnemers en partners, maar ook voor klanten.” Saskia: “In de DIF vind je een unieke mix van ICT bedrijven en -studenten. Laatst kwam er een student binnenlopen voor een stageplaats; die konden we meteen een stuk of vier opties bieden.”

Duurzame organisatie

Business developer Stéfan Ellenbroek van InnovationQuarter helpt de BDIH de overgang te maken van de kwartiermakersfase naar een duurzame organisatie en initiatief. Stéfan is actief als stuurgoep lid, stelt het businessplan voor de volgende fase op en legt de gemaakte afspraken tussen de participanten vast.

Saskia: “Ik ben blij met de ondersteuning van InnovationQuarter: juist omdat het zo goed gaat, ben ik ook veel tijd kwijt met de operationele kant van de zaak. Het is fijn om te kunnen teamen met iemand die de strategie scherp neer kan zetten”.