Terug naar overzicht

Bedrijvendelegatie op het gebied van innovatie en cyberveiligheid in havensteden bezoekt Israël

Een Nederlandse delegatie bestaande uit vertegenwoordigers van bedrijven, de Rotterdamse stad en haven, InnovationQuarter en veiligheidscluster The Hague Security Delta heeft afgelopen week een driedaags programma doorlopen rondom de internationale Cybertech conferentie in Tel Aviv. Deze business- en innovatiereis met als thema ‘cyber veilige havensteden’, vond plaats op initiatief van InnovationQuarter en de Gemeente Rotterdam.

Dutch-delegation-at-israeli-innovation-authority-980x450px

De groep heeft een zeer gevarieerd programma doorlopen met aandacht voor kennisuitwisseling, B2B ontmoetingen en strategische samenwerking op het gebied van innovatie en cyberveiligheid. Naast deelname aan Cybertech waren er ontmoetingen met de havens van Haifa en Ashod, startup incubators (o.a. TheDock, Sanara Ventures en Tel Aviv University Ventures), Startup Nation Central en de Israel Innovation Authority.

Door ervaringen met elkaar te delen, komen we samen tot nieuwe inzichten. -Herman Verweij, hoofd inspectie van het Havenbedrijf Rotterdam

port of Haifa-innovationquarter-cybertec-netherlands-

Verbeteren digitale weerbaarheid

Belangrijke doelstellingen van de reis waren zowel scouting van Israëlische startups en technologie, als kennis uitwisselen over de digitale beveiliging van systemen en processen in de maritieme- en havensector. Delegatieleden Sarah Olierook en Herman Verweij, allebei werkzaam bij de divisie Havenmeester, presenteerden de inzet van Havenbedrijf Rotterdam op het verbeteren van cyberveiligheid van bedrijven in het havengebied. Via het Port Cyber Resilience Programma FERM helpen zij bedrijven met kennis, kunde en inspiratie, zodat deze goede stappen kunnen zetten in de verbetering van hun digitale weerbaarheid.

Ik ben erg tevreden over hoe we in Israël de Rotterdamse stad en haven hebben kunnen presenteren als slimme, cyberveilige en innovatieve toegangspoort naar Europa. -Maarten Struijvenberg, Wethouder Gemeente Rotterdam

Deelnemer Herman Verweij, hoofd inspectie van het Havenbedrijf Rotterdam: “Elke haven heeft zijn eigen beveiligingsmethodiek, zowel in het fysieke als het digitale domein. Door ervaringen met elkaar te delen, komen we samen tot nieuwe inzichten. In Israël hebben we gesproken over het tegengaan van ‘storage spoofing’ (alle vormen van verkoop van niet-bestaande opslagcapaciteiten en voorraden van grondstoffen en materialen in terminals) en hoe te reageren als online communicatiesystemen in onze havens uit zouden vallen. In de nabije toekomst zullen we samen verder spreken over het waarborgen van de digitale veiligheid van onze bedrijven en onze havens”.

Maarten-Struijvenberg-Cybertech-Tel-Aviv-980x450px

Een andere belangrijke ambitie voor de delegatie was om te spreken over het uitbreiden van samenwerking vanuit Nederland met Israëlische accelerators, incubators en innovatie-hub. Israël kent een zeer internationaal gerichte en bijzonder succesvolle ondernemerscultuur en staat als ‘Startup Nation’ al langere tijd in de belangstelling van ‘innovatief Nederland’. Zo bouwde de ontmoetingen tijdens deze reis veelal voort op bezoeken van oud Minister Kamp en special startup envoys Neelie Kroes en Prins Constantijn van Oranje.

Delegatieleider Maarten Struijvenberg, Wethouder Werkgelegenheid en Economie voor de Gemeente Rotterdam over de reis: “Deze reis heeft de deelnemers veel inzicht gegeven in hoe we door goede samenwerking Nederland en daarbinnen de stad Rotterdam verder kunnen ontwikkelen als leidende innovatie-hub. Ik ben bovendien erg tevreden over hoe we in Israël, samen met de Nederlandse ambassade, de Rotterdamse stad en haven hebben kunnen presenteren als slimme, cyberveilige en innovatieve toegangspoort naar Europa”.

Meer over internationalisering

De business- en innovatiereis is onderdeel van het internationaliseringsprogramma van InnovationQuarter. Binnen dit programma organiseert InnovationQuater samen met partners regelmatig activiteiten, met als doel een brug te slaan tussen Zuid-Holland en internationale economische topregio’s. Voorbeelden naast Israël zijn Zuid-Duitsland en de regio rond Boston in de Verenigde Staten. Meer weten over wat InnovationQuarter voor u internationale ambities kunnen betekenen? Kijk hier >