Werden robots eerst vooral gebruikt voor saai, zwaar of gevaarlijk werk in fabrieken, de nieuwe generatie robots komt ons leven binnen. Om ouderen te helpen of om een gebouw te bewaken. Robot Robots Company (RRC) is een roboticabedrijf uit Den Haag dat zich focust op deze twee aandachtsgebieden: zorg en beveiliging. Het bedrijf laat hiermee zien dat de robots breder inzetbaar zijn dan bijvoorbeeld toepassing in smart industry. Robot Robots Company is opgericht in 2016 door Martin Roos.

Robots voor zorg

Ouderen helpen om langer zelfstandig te functioneren en een leuker leven te hebben. Met robot LEA (Lean Elderly Assistent), de robot in de vorm van een rollator, kunnen mensen opstaan, lopen, en alle obstakels in huis vermijden. Daarnaast helpt LEA onder meer met het oppakken van dingen, het ophalen van eten in de keuken, het tijdig wakker worden en het herinneren aan inname van medicijnen. De toenemende vergrijzing en de (financiële) druk om ouderen langer onafhankelijk te laten zijn, onderstreept de noodzaak voor (zorg)ondersteuning. Robotica kan daar een passende oplossing voor zijn. Het assisteren bij de dagelijkse routine, het stimuleren om actief te blijven en het geïntegreerde communicatiesysteem om in contact te blijven met vrienden, familie en zorgverleners maakt van zorgrobot LEA een interactief en behulpzaam ‘maatje’ voor (gedeeltelijk) zelfstandig wonende ouderen.

Robots voor beveiliging

Met de inzet van robots voor het bewaken van gebouwen en terreinen wil Robot Security Systems (RSS) beveiliging 24/7 beschikbaar en rendabel maken. De ontwikkeling van SAM, de mobiele robot die surveilleert, detecteert en communiceert, is gebaseerd op het ondersteunen en/of overnemen van taken van beveiligers, receptionistes, mobielsurveillanten en ondersteunt de centralist van de alarmcentrale.