Terug naar overzicht

Australische space startup Fleet opent Europese vestiging in Delft

Het Australische ruimtevaartbedrijf Fleet breidt hun activiteiten verder uit naar Europa en opent maandag 10 juli aanstaande een nieuw kantoor in Delft. Fleet werkt aan de lancering in 2018 van haar eerste netwerk met 100 nanosatellieten.

View Europe from outerspace

Fleet’s Europese vestiging zorgt ervoor dat zij optimaal kan samenwerken met Europese klanten, partners en overheidsinstellingen, zoals het NSO (Netherlands Space Office), het RoboValley-initiatief van de TU Delft, InnovationQuarter en het Europese ruimtevaartagentschap ESA.

Fleet is, met Nederland als basis, een Europees netwerk aan het opbouwen van bedrijven en kennisorganisaties die gezamenlijk producten en diensten voor het Fleet-netwerk gaan ontwikkelen en deze vervolgens op de markt brengen.

Een volgende stap voor Fleet

Flavia Tata Nardini, Fleet’s CEO en mede-oprichtster noemt het een “belangrijke volgende stap” in de ontwikkeling van het spacebedrijf. “We zijn al bezig met proefprojecten in Europa en willen graag bedrijven in Europa en in de rest van de wereld helpen om de nieuwe mogelijkheden van de ruimtevaart te benutten.”

“Fleet is een bedrijf dat wereldwijd actief opereert. Daarom is ook de Europese vestiging in Delft belangrijk, naast het hoofkwartier in Adelaide, Australië en de vestiging in Los Angeles, USA. Zo bereiken we met onze technologie en team alle hoeken van de wereld.”

Eerder dit jaar heeft Fleet een succesvolle private investeringsronde afgerond. Met deze kapitaalinjectie wordt nu een netwerk van kleine satellieten opgebouwd dat 75 miljoen apparaten wereldwijd gratis kan verbinden.

De nanosatellieten, ter grootte van een schoenendoos, maken het voor bedrijven en organisaties mogelijk om efficiënt gegevens uit te wisselen waarmee zij wereldwijd met het ‘Internet of Things’ worden verbonden. In tegenstelling tot traditionele telecombedrijven richt Fleet zich met name op verbinden van apparaten en niet van mensen.

Australian space startup Fleet expands into Europe with Dutch office opening

Berry Sanders, een ervaren space business developer en specialist in het commercialiseren van nieuwe ruimtevaarttechnologie met startups, leidt de Europese vestiging van Fleet.

“Fleet is een van de enerverendste, snelste en groot denkende space startups van de laatste paar jaar. Ze springen in op recente ontwikkelingen in de ruimtevaart – en daarmee op een van de belangrijkste nieuwe economische ontwikkelingen voor de toekomst”, aldus Sanders.

“Er zijn zoveel nieuwe kansen in deze industrie en de snelle wereldwijde expansie ervan onderstreept nog eens de grote potentie. Het is een mooie uitdaging om Fleet te helpen en het bedrijf in de internationale ruimtevaart gemeenschap te verankeren.” voegt hij eraan toe.

Waarom Delft?

De keuze voor Delft als vestigingsplaats motiveert Tata Nardini, zelf TU Delft Alumnus, als volgt: “Delft heeft een rijke historie op het gebied van ruimtevaart en ondernemerschap waarbij de TU Delft met RoboValley, naast InnovationQuarter en techincubator YES!Delft,  innovatieve ruimtevaartprojecten stimuleert. Vol trots maken wij deel uit van deze vooruitstrevende community en leveren graag een bijdrage aan het geweldige werk dat hier wordt verricht.”

Fleet is in 2015 in Adelaide, Australië opgericht en werd in het begin gesteund door private investeerders en de regering van Zuid-Australië.

In april van dit jaar kondigde Fleet de serie A financiering aan met Atlassian Mike Cannon-Brookes (NASDAQ beursgenoteerd), de Australische Venture Capital firma Blackbird en Horizon Partners uit Silicon Valley als co-investeerders.

Tata Nardini werkte na haar studie in Delft als ingenieur voor het Europese Ruimtevaart Agentschap ESA in Noordwijk. Tijdens de opening van het nieuwe Europese hoofdkantoor in Delft deelt zij haar toekomstvisie voor Fleet en de rol die nanosatellieten gaan spelen in een efficiënte en duurzame wereld.

Tata Nardini zal Fleet vanuit het hoofkwartier in Adelaide blijven leiden.