Terug naar overzicht

AQUABATTERY haalt €6 miljoen seed-ronde op voor innovatie in lange termijn energieopslag (LDES)

AQUABATTERY, een Nederlandse climate-tech startup die een langetermijn energieopslag (LDES) oplossing met gebruik van water en keukenzout ontwikkelt, heeft € 6 miljoen in seed investering opgehaald. De ronde werd geleid door EIT InnoEnergy met co-investeerders InnovationQuarter, Invest-NL, Init Power en een groep business angels.

AQUABATTERY

Dit is een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf om vanaf 2026 goedkope, duurzame LDES op de Europese markt te brengen. In een reactie op de succesvolle ronde zei Jiajun Cen, CEO en medeoprichter:

“Het kapitaal zal de ontwikkeling van onze eerste gestandaardiseerde batterijmodule versnellen en het aantrekken van toptalent faciliteren.”

AQUABATTERY ontwikkelt een nieuwe flowbatterij die gedurende 8+ uur duurzame elektriciteit kan opslaan in keukenzout en water. Bij het opladen zet de batterij zout water om in zuur en base en keert het proces om bij ontlading. De startup bereidt zich voor op de lancering van zijn vierde pilot batterij in Delft later dit najaar.

Roel van Diepen, Investment Director EIT InnoEnergy Benelux, zei over de deal: ” Het bevestigt de sleutelrol die we verwachten dat flowbatterijen zullen spelen in ons energiesysteem en laat zien dat de technologie zich ontwikkelt tot commercieel levensvatbare oplossingen.”

Aquabattery

Nu de Europese Unie er naar streeft haar opwekkingscapaciteit uit hernieuwbare energiebronnen richting 2030 te verdrievoudigen, zal LDES van cruciaal belang zijn om intra-dagelijkse, meerdaagse en seizoensgebonden flexibiliteit te bieden. Bram Sprangers van Invest-NL voegt hieraan toe dat de energietransitie zal profiteren van oplossingen zoals AQUABATTERY, aangezien “langdurige energieopslag een hoeksteen zal worden voor de integratie van hernieuwbare energiebronnen in het elektriciteitsnet, het oplossen van netcongestie en het versnellen van industriële decarbonisatie”.

Naast de waarde van AQUABATTERY voor een net-nul energiesysteem, zorgt het gebruik van keukenzout en water, als niet schaarse en niet-toxische materialen, voor sociale- en milieuvoordelen in Nederland en elders. Erik van der Zant, Hoofd Investeren bij InnovationQuarter:

“We zijn blij dat we kunnen investeren in een duurzaam opslagsysteem met een lage milieu-impact en een groot potentieel voor het vergroten van de batterijcapaciteit in de wereld de komende jaren.”

Wethouders Gerard van As (Economische Zaken) en Gert van den Ham (Duurzaamheid) van de gemeente Alphen aan den Rijn zijn trots dat AquaBattery in Alphen aan den Rijn is gevestigd:

“Het bedrijf is terecht 2021 door de Nederlandse Kamer van Koophandel uitgeroepen tot de top100 van meest innovatieve mkb-bedrijven in Nederland. Met deze kapitaalinjectie kunnen hun circulaire batterijen een sleutelrol spelen in het oplossen van netcongestie.”

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.

Amée Leferink

Senior Investment Manager InnovationQuarter Capital