Terug naar overzicht

Totaaloplossing uitgangspunt bij selectie deelnemers AgriTech

Alle seinen staan op groen voor de vijf projectconsortia die vanaf 1 mei deelnemen aan het AgriTech programma. De business case klopt, is schaalbaar en van waarde voor meerdere gebruikers in de keten, althans dat is waar de beoordelingscommissie de afgelopen maanden op toetste. Binnen het programma zijn we op zoek naar oplossingen die voor meerdere gebruikers in de waardeketen van toegevoegde waarde kunnen zijn. ‘Door samen op te trekken, als gebruiker en tech partij, kan de innovatie daarna een grote stap maken richting implementatie’, aldus programmamedewerker Brenda van den Berg. Ze vervolgt: ‘We zijn ervan overtuigd dat we hiermee een goede selectie hebben gemaakt.’

Het hele jaar door energiezuinig telen

De vijf projectconsortia krijgen ieder een voucher (tot €100.000) waarmee ze hun project kunnen ondersteunen. In de praktijk betekent dit dat het prototype gevalideerd wordt waarmee een schaalbare oplossing ontstaat. Voor PHYSEE, het Delftse bedrijf dat lichtconverterende coatings maakt, geldt bijvoorbeeld dat zij hun PAR+ coating (Photosynthetic active radiation) eerder hebben getest bij Koppert Cress. Een passende combinatie waar een mooi resultaat mee is geboekt. Uit de proef bleek dat zonlicht door PAR+ in een optimalere kwaliteit en kwantiteit binnenkomt ten opzichte van krijt en schoonglas. Het gevolg laat zich raden. Met de toekenning van de AgriTech voucher kan een werkend prototype gevalideerd worden voor andere gewassen. PHYSEE Products, Kwekerij van Boxel en Firma Verkade trekken samen op bij de validatie van deze coating bij de komkommerteelt en tomatenteelt.

Een andere energiezuinige oplossing zien we bij Thermeleon, de Delftse innovator, die met een warmtebatterij de Nederlandse glastuinbouw klimaatneutraal wil maken. De warmtebatterij van Thermeleon is in staat om de totale energievraag voor zowel koelen als verwarmen te reduceren en de bijbehorende energiekosten te verlagen. Met de uitvinding van Thermeleon kan een teler als Koppert Cress helpen deze te valideren in de tuinbouw. Het resultaat? Het hele jaar door energiezuinig telen.

Internationale positie van Nederland als tuinbouwland

Brenda ziet het belang van deze proeftuin voor tuinder en technologieleverancier. ‘Voor de regio is het belangrijk dat technologiebedrijven en gebruikers elkaar nog steeds weten te vinden. Het helpt in onze eigen efficiëntie en bedrijfsvoering, maar continueert ook de internationale positie van Nederland als tuinbouwland.’ Uit de dertien inzendingen zijn de afgelopen maanden vijf consortia geselecteerd, waarbij een totaaloplossing als uitgangspunt gold. Colinda de Beer, Senior Business Developer Horticulture InnovationQuarter, keek vol verbazing naar de inzendingen. ‘Tussen de deelnemers vonden we bijvoorbeeld projecten die nauw aansluiting vinden bij de actualiteit rondom het vraagstuk energie. Zij zien hier kansen en oplossingen. Er is ruimte voor hoogwaardige, schaalbare en innovatieve producten in de glastuinbouw.’

AgriTech projecten ronde 2

Energiekosten verlagen en afhankelijkheid schaarse arbeid reduceren

WPS kijkt met de SmartFlo FloorManager naar de perfecte balans tussen mens en arbeid. Dit autonome platform rijdt als het ware over het gewas heen en heeft als unique selling point dat modules er makkelijk aan kunnen worden gekoppeld. De voorheen op zichzelf staande systemen, zoals transportbanden en neerzetrobots, krijgen een modulaire component en bieden één infrastructuur voor meerdere automatiseringsoplossingen. Hierbij kijkt men nadrukkelijk naar afhankelijkheid van schaarse arbeid.

Monitoring gewas via multispectrale camera of app

Veel digitale innovaties in de tuinbouw focussen op teelt of hebben een sterke technologische focus. Van Egmond Lisianthus uit Rijnsburg – gebaat bij deze focus – selecteert en kweekt jonge lisianthusplanten. Het ziet veel mogelijkheden om dit verder te digitaliseren met Smart Seedling Inspection, dat samen met Mprise Agriware en Track32 getest wordt. Met behulp van een app worden slimme computer vision algoritmen (Deep Learning) ingezet om informatie over jonge zaailingen direct te verwerken in de productieplanning.

Het Moerkapelse TechNature werkt samen met Ridder, specialist op het gebied van technologische tuinbouwoplossingen, en telersvereniging Oxin Growers aan een optimale toepassing van multispectrale camera’s in de kas. Het idee is dat de beoordeling van de teler op zijn gewas een extra dimensie krijgt door de kleur van het gewas te meten. De ‘paarsheid’ van het blad door de bril van een multispectrale camera gekoppeld aan de klimaatcomputer. Het verzamelen van grote hoeveelheden data zegt iets over het anthocyaangehalte van het gewas. Is deze laag? Dan daalt de temperatuur. Dit zorgt voor reductie in energiegebruik.

Meer weten?

Om tot een goede selectie te komen gaat het om de totaaloplossing die de innovatie biedt. Het programma is zo opgesteld dat op iedere waarde minimaal een drie (van vijf) punten gescoord moet worden. De ontwikkeling moet zich richten op het valideren van een prototype in praktijk omgeving – de techniek moet dus al even in ontwikkeling zijn. Meer weten over waarom we dit programma organiseren of hoe de voucherronde verder verloopt? Bezoek dan de programmapagina. Houd deze ook in de gaten voor updates over de projecten. Het Innovatieprogramma AgriTech is een initiatief van InnovationQuarter, Greenport West-Holland, MRDH, de provincie Zuid-Holland en TNO. InnovationQuarter voert namens de partners de coördinatie van het programma uit en is daarom eerste aanspreekpunt voor vragen.

Colinda de Beer

Senior Business Developer Horticulture