Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Digitale marktinformatie-sessie counter UAS

09-12-2020-10:00 tot 12:00

counter UAS marktinformatie

counter UAS marktinformatie

 

Unmanned Aircraft Systems (UAS), beter bekend als drones, zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Filmopnames en het schieten van mooie plaatjes tijdens evenementen of van vliegtuigen zijn aan de orde van de dag. Ook het militaire gebruik is onderkend en vormt een steeds groter probleem in zowel vredestijd (nationaal) als in conflictsituaties, zoals in Oekraïne, Syrië of Irak. De snelheid van de ontwikkelingen in de drone-markt hebben er voor gezorgd dat deze makkelijk verkrijgbaar zijn voor de consument, maar dus ook voor potentiële tegenstanders met kwade bedoelingen.

 

De exponentiele en razendsnelle groei van de technologische ontwikkelingen maakt het lastig om bij te blijven in het counteren van drones, zo ook voor defensie. Zo worden drones steeds sneller; kunnen deze langere afstanden afleggen; En kunnen drones bovendien steeds meer autonoom optreden. Deze drones (UAS) vormen een dreiging, aangezien met een paar simpele modificaties een drone gebruikt kan worden als drager van een explosief of om de positie van onze eenheden bloot te stellen. Drones zijn eenvoudig te bedienen en kunnen makkelijk worden gelanceerd, waardoor ze overal een dreiging kunnen vormen.

 

Gezien de dreiging en de ontwikkeling van UAS, is het counteren van UAS (C-UAS) een hoge prioriteit vanuit Defensie. Door de razendsnelle technologische ontwikkelingen, ontwikkelt de markt om deze drones te counteren zich net zo snel mee. Defensie moet snel kunnen reageren op deze veranderingen en zoekt hiervoor nauwe samenwerking met het bedrijfsleven en (inter)nationale veiligheid industrieën. Kort cyclische innovatie is hierbij een vereiste, om zo resistent te blijven tegen deze nieuwe vormen van UAS. Daarom heeft defensie een Nucleus C-UAS opgericht om counter UAS oplossingen te onderzoeken. Men richt zich op diverse types van sensoren zoals radar (3D), RF, akoestiek en camera (IO/EO) en onderzoekt de mogelijkheden van de diverse hard- en softkill oplossingen. Hierbij gaat men uit van het beperken van de nevenschade door bijvoorbeeld de drones te storen en de controle over te nemen. Dit dient volledig geïntegreerd te worden in de zogenaamde commandovoeringsystemen (hardware aan elkaar gekoppeld via beschikbare standaarden), ook wel het C2 systeem genoemd. Dit C2 systeem is het hart van het systeem en dient in staat te zijn zich snel aan te passen aan de nieuwe technieken.

 

Voor Defensie zijn CLAS, CLSK, CZSK, SOCOM, KMAR, DBBO en DMO in gezamenlijkheid op zoek naar diverse, innovatieve oplossingen tegen UAS, voor bijvoorbeeld zelfbescherming bij statisch en mobiel optreden maar ook bij grootschalige conflicten. Tevens levert Defensie in dit kader militaire bijstand voor nationale operatien.

 

Gezamenlijk met de Nederlandse Industrie en Nationale Veiligheidspartners, wil Defensie graag mogelijke oplossingen onderzoeken. Hiervoor organiseert Defensie in samenwerking met de NIDV en de Politie op woensdag 9 december van 10:00 – 12:00 uur een digitale marktinformatie-sessie. Deze sessie zal dienen als startschot, waarbij wij de Nederlandse Industrie een kijkje geven in onze militaire context en de problemen waar wij tegenaan lopen op het gebied van C-UAS.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Theo Noordman.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.

Gegevens

Datum:
09-12-2020
Tijd:
10:00 tot 12:00
Evenement Categorie:

Locatie

Online

Organisatoren

Ministerie van Defensie
Politie
NIVD

Gegevens

Datum:
09-12-2020
Tijd:
10:00 tot 12:00
Evenement Categorie:

Locatie

Online

Organisatoren

Ministerie van Defensie
Politie
NIVD
Nieuwsbrief