Terug naar overzicht

Actieagenda gelanceerd voor versterkte samenwerking ruimtevaartsector Zuid-Holland en Bremen

Om de samenwerking tussen de ruimtevaartsector in de regio’s van Bremen en Zuid-Holland te versterken lanceerden SpaceNed, Provincie Zuid-Holland, Aviaspace Bremen en de deelstaat Bremen een actieagenda tijdens de Space Tech Expo Europe in Bremen. Zij werden bij het opstellen van de actieagenda ondersteund door InnovationQuarter en Bremen Invest. De actieagenda komt voort uit afspraken die gemaakt zijn tijdens de handelsmissie ruimtevaart naar Bremen in maart 2019, in aanwezigheid van de Koning en Koningin.

Versterkte internationale samenwerking

De regio’s Zuid-Holland en Bremen hebben beide een sterke ruimtevaartsector. Betere samenwerking tussen de regio’s is gunstig voor het innovatieklimaat en de economische slagkracht van ruimtevaartbedrijven. De Actieagenda bevat afspraken rondom samenwerkingsacties tot en met 2022, gericht op de gezamenlijke uitdagingen voor de space sector beschreven. Het gaat onder meer over een handelsmissie van Bremen naar Zuid-Holland in 2020, gezamenlijke Research & Developmentprojecten en versterking van de business en research relaties. Thematisch richt de samenwerking zich onder meer op aardobservatie, lichtgewicht materialen en VR/AR in space toepassingen.

De actieagenda werd gepresenteerd door Hans-Georg Tschupke (Director of the Department Innovatie en Industrie bij het Ministerie van Economische Zaken van Bremen) en Wiebe Brandsma (directeur Economie en Samenleving bij Provincie Zuid-Holland) samen met Jeroen Rotteveel en Holger Oelze (de voorzitters van respectievelijk SpaceNed en Aviaspace).

Jeroen Rotteveel: “Een goede buur is beter dan een verre vriend; daarom is het zo logisch om de banden met Bremen aan de halen”. Hans-Georg Schupke voegt daaraan toe: “Dit gebeurt niet omdat de overheden dit zo graag willen; er zijn gemeenschappelijke belangen en er is enthousiasme bij de bedrijven en kennisinstellingen voor samenwerking.”

Bedrijven en kennisinstellingen uit Zuid-Holland en Bremen gingen op de Space Tech Expo direct aan de slag in twee rondetafelgesprekken om samenwerkingsactiviteiten verder te verkennen en uit te werken. Daarna was er ruimte voor wederzijdse kennismaking tussen bedrijven onderling of met kennisinstellingen tijdens de matchmaking Meet the Dutch. En onder het genot van Zuid-Hollandse stroopwafels en een borrel kon er ook informeel verder gesproken worden.

InnovationQuarter presenteert de regio Noordwijk-Leiden-Delft-Den Haag als Space Cluster Holland tijdens de ruimtevaartbeurs Space Tech Expo

In het paviljoen van Space Cluster Holland dat georganiseerd is door InnovationQuarter, was veel aanloop en goede contacten met het internationale bedrijfsleven. Daarnaast was er veel ruimte voor ontspannen gesprekken rondom het‚ ’greenscreen’ foto-apparaat dat op de stand stond opgesteld. InnovationQuarter ondersteunt de provincie Zuid-Holland bij de samenstelling en uitvoering van de actieagenda.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op.