Terug naar overzicht

ABB Technology Ventures (ATV) en InnovationQuarter investeren in Delftse robotica-startup IMSystems

De investering van ATV en InnovationQuarter in IMSystems zal de ontwikkeling van hun revolutionaire technologie in robotica verder helpen versnellen. De Archimedes Drive van IMSystems vertegenwoordigt een nieuwe generatie transmissiesystemen. In tegenstelling tot conventionele transmissiesystemen, die afhankelijk zijn van tandwielen met breekbare tanden om koppel te produceren, heeft IMSystems een ontwerp ontwikkeld dat op tractie is gebaseerd.

ABB neemt deel aan deze ronde via haar risicokapitaaleenheid, ATV, om financiering en expertise te bieden aan het groeiende bedrijf. InnovationQuarter zet haar deelname in IMSystems voort na de initiële investering in 2018.

“Ik ben heel blij dat ik naast InnovationQuarter ATV aan boord heb. De investering zal het voor IMSystems mogelijk maken om door te groeien naar de volgende ontwikkelingsfase”, zegt Jack Schorsch, CEO en oprichter van IMSystems.

“Met de vorige investeringsronde hebben we de levensduur van de Archimedes Drive aantoonbaar kunnen  verlengen van slechts enkele minuten tot enkele weken. Met deze ronde kunnen we dit verlengen van weken tot jaren en de Archimedes Drive voorbereiden voor commercieel gebruik om lichtere, wendbaardere en nauwkeurigere robots mogelijk te maken. ”

Eerste doorbraak in transmissiesystemen in 60 jaar

Het was in 2016 toen promovendus, Jack Schorsch gefrustreerd raakte door de ontoereikendheid van kant-en-klare transmissiesystemen die beschikbaar waren voor de robot die hij aan de Technische Universiteit Delft aan het ontwerpen was. Dat bracht hem op zijn idee voor een sterker, lichter, nauwkeuriger alternatief: de Archimedes Drive, een ontwerp dat gebruik maakte van tractie. Deze innovatie betekende de eerste doorbraak in transmissiesystemen in zestig jaar.

Oude transmissiesystemen zijn de reden dat mensen nog steeds uw smartphone maken

De gepatenteerde Archimedes Drive van IMSystems betekent een sprong voorwaarts in robot-transmissiesystemen. Geautomatiseerde productielijnen worden steeds gangbaarder in de meeste fabrikanten, maar de bredere inzet van industriële robots wordt gehinderd door bestaande mechanische componenten, namelijk de transmissies. De tandwielen waarmee robotarmen kunnen zwaaien, kiezen, optillen en plaatsen zijn omvangrijk, zwaar en veroorzaken speling. (Dit is een ongewenste staccato-schok veroorzaakt door de kleine speling tussen de tanden in conventionele tandwielen.)

Deze beperkingen in nauwkeurigheid beïnvloeden de veiligheid, wat betekent dat de meeste industriële robots omringd moeten zijn door veiligheidshekken. Het is ook een van de redenen waarom uw smartphone geproduceerd wordt door mensen in plaats van robots, en ook waarom chirurgische robots eerder uitzondering dan regel zijn. De Archimedes Drive biedt de precicie die nodig is om de weg te effenen voor operaties zonder aanwezige chirurg en voor samenwerking tussen mensen en robots, zogenaamde ‘cobots’.

Archimedes Drive van IMSystems is een product van het ondernemersgerichte netwerk van de Nederlandse provincie Zuid-Holland dat innovatie bevordert. De Archimedes Drive is uitgevonden aan de Technische Universiteit Delft, gecommercialiseerd bij startup incubator YES! Delft en wordt nu ontwikkeld voor de internationale robotica-markt bij RoboValley ”, zegt Rinke Zonneveld, directeur van InnovationQuarter. “We zijn er trots op samen te werken met Jack en zijn team bij het realiseren van hun doel van kleinere, lichtere en nauwkeurigere industriële robotica.”

De fondsmiddelen zijn mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie. Wil je meer weten over Kansen voor West / EFRO? Klik dan hier.

Meer weten hierover?

Neem gerust contact met ons op!

Hannes Sibbel

Senior Investment Manager / Teamlead Slim & Veilig + MKB a.i.