Terug naar overzicht

49 Buitenlandse bedrijven investeren in Haagse regio in 2016

De Haagse economie groeit. Het afgelopen jaar hebben 49 buitenlandse bedrijven in Den Haag geïnvesteerd door een vestiging te openen of bestaande activiteiten uit te breiden. Samen zorgen deze nieuwe investeringen op termijn voor 588 extra banen.

© Arjan de Jager

Haagse economie groeit

Wethouder Karsten Klein (Stedelijke Economie, Zorg en Havens): “Den Haag, internationale stad van vrede en recht, is aantrekkelijk voor buitenlandse bedrijven en organisaties. De aanwezigheid van innovatieve bedrijven en de grote internationale gemeenschap zijn van groot belang voor de stad. Investeringen door buitenlandse bedrijven zorgen voor extra banen. Meer bedrijven, meer banen, zo simpel is het. Den Haag heeft als stad investeerders echt iets te bieden.”

Wethouder Ingrid van Engelshoven (Kenniseconomie, Internationaal, Jeugd en Onderwijs):

De stad heeft een uitstekende infrastructuur en biedt toegang tot hoogopgeleid talent. Overheden, bedrijfsleven en kennisinstellingen werken hier nauw samen aan een innovatief economisch klimaat. Dat maakt ons aantrekkelijk voor investeringen van buitenlandse bedrijven in belangrijke sectoren zoals Security of IT. En ook dat zorgt ervoor dat er perspectief is op meer economische groei en meer werk.

Toename investeringen vanuit Amerika

In 2016 was er een toename in het aantal investeringen uit Noord-Amerika. Waren dit in 2015 nog 4 bedrijven, in 2016 zijn dit er 10. De gemeente Den Haag heeft samen met haar acquisitiepartners de WestHolland Foreign Investment Agency (WFIA) en InnovationQuarter de afgelopen twee jaar extra geïnvesteerd in nieuwe netwerken in Noord-Amerika en dit betaalt zich nu terug. Het gaat vooral om investeringen in security, ICT en zakelijke dienstverlening. China is het vijfde jaar op rij de grootste investeerder in de Haagse regio. In het totaal kwamen er 16 investeringen uit China.

 

49 Buitenlandse bedrijven investeren in Haagse regio in 2016

 

Den Haag, internationale stad van Vrede & Recht & Veiligheid

Den Haag is dé plek voor bedrijven en startups en bedrijven die zich richten op maatschappelijke en technologische innovaties met internationale impact. In Den Haag profiteren deze bedrijven optimaal van elkaars kennis en netwerk. In 2016 kwamen onder andere de technologie startup Red Tulip Systems – dat oplossing biedt voor veilige communicatie en identiteitsbeheer – en social enterprise Samasource – die als doel heeft mensen uit de armoede te halen door ze aan te sluiten op waardig digitaal werk – met grote ambities naar Den Haag.

Samenwerking regio Den Haag

Het aantrekken van buitenlandse investeringen is van groot belang voor Nederland en de gemeente Den Haag. Het draagt bij aan de economische groei en creeërt werkgelegenheid. Het voltooien van de 49 investeringsprojecten is een gezamenlijke inspanning van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), WFIA en InnovationQuarter. De laatste twee ondersteunen als ‘Invest in Holland’ partners samen de gemeente met het internationaal profileren van de regio als economisch aantrekkelijke vestigingslocatie.

1.100 extra werknemers voor de stad

Het omvangrijkste project in 2016 is – naast bovengenoemde investeringen – de verhuizing van het internationale beursgenoteerde ingenieursbureau Jacobs naar Den Haag. Jacobs opende begin 2017 de deuren van het nieuwe kantoor. Dit betekent dat er 1.100 extra arbeidsplaatsen naar de stad zijn gekomen.

  • Bekijk ook de NFIA-resultaten 2016: Sterke banengroei dankzij buitenlandse investeringen.
  • Lees ook het artikel ‘Topaantal bedrijven aangetrokken naar Zuid-Holland door InnovationQuarter’.
Nieuwsbrief