Terug naar overzicht

Sterke interesse van ondernemers in duurzame innovatie: 16 aanvragen voor het innovatieprogramma Energie & Klimaat

Goed nieuws voor ondernemers met duurzame innovatieve oplossingen! De nieuwe voucherronde voor het innovatieprogramma Energie & Klimaat heeft maar liefst 16 aanvragen ontvangen. Dit laat zien dat er veel interesse en betrokkenheid is van innovatieve ondernemers in de energietransitie.

Het programma, een initiatief, Provincie Zuid-Holland, InnovationQuarter, TNO en Metropool Regio Rotterdam en Den Haag, om innovatie op duurzame energie te versnellen, biedt deze ondernemers vouchers tot €100.000 voor een haalbaarheidsonderzoek of valideren van de innovatie in een fieldlab en/of in de praktijk.

Er zijn interessante innovaties van bedrijven binnengekomen die een aanvraag hebben ingediend. Denk aan: recycling van fossiele reststromen naar het actieve materiaal voor een flowbatterij; een innovatieve energieopslagoplossing voor zowel residentiële als commerciële gebouwen, met een vacuümtechnologie die 90% warmteverlies vermindert; een technologie die dierlijke materialen, zonder CO2-uitstoot, kan nabootsen, zoals leer, wol en bont; en een koolstof neutrale verwarmingsoplossing gebaseerd op een water-water warmtepomp.

De aanvragen zijn binnengekomen op alle vier de thema’s binnen het innovatieprogramma Energie & Klimaat: verduurzaming van de gebouwde omgeving, grootschalige opwek en opslag van energie, industriële elektrificatie, circulaire grondstoffen in de industrie. Opvallend is dat er deze ronde relatief veel aanvragen zijn binnengekomen op verduurzaming van de gebouwde omgeving en circulaire industrie.

De aanvragen worden beoordeeld op unieke technologie, toegevoegde waarde voor Zuid-Holland, de kwaliteit van het project en passend binnen een van de vier thema’s. De geselecteerde projecten worden uitgenodigd voor een pitch, waarna bekend zal worden gemaakt welke projecten kunnen starten met de toegekende subsidie.

Matthijs Damm, Business Developer Energie, voegt toe: ‘het is inspirerend om te zien welke innovatieve oplossingen er zijn binnengekomen en de potentie van deze innovaties. Dankzij de vouchers van het innovatieprogramma Energie & Klimaat kunnen deze ondernemers aan de slag met het verder technologisch door ontwikkelen van hun oplossing en het testen of valideren ervan in een fieldlab of in de praktijk. Ik kijk dan ook uit naar de stappen die deze ondernemers gaan maken de komende periode, met uiteindelijk positieve impact op de energietransitie in onze regio.’

Het totaal aangevraagde bedrag voor deze ronde bedraagt €805.500, terwijl er €363.000 beschikbaar is. Dit toont aan dat de behoefte aan ondersteuning en financiering van duurzame innovaties groot is. Het programma speelt een cruciale rol in het ondersteunen van deze inspanningen.

Nieuwe ronde

In juni start er weer een nieuwe ronde van het innovatieprogramma Energie & Klimaat waar in totaal 1,8 miljoen euro beschikbaar komt vanuit de Kansen voor West regeling in de vorm van vouchers. Houd de websitepagina van Energie & Klimaat en onze kanalen in de gaten voor meer informatie.

Meer informatie over het innovatieprogramma Energie & Klimaat

Neem gerust contact met mij op.

Matthijs Damm

Matthijs Damm

Business Developer Innoveren