Terug naar overzicht

10 ondernemers in 10 weken naar succesvolle financieringsaanvraag

Op donderdag 3 oktober is op het kantoor van InnovationQuarter in Den Haag de pilot gestart van het Investor Readiness Programma. Onder begeleiding van Gijs van de Molengraft en Stefan Botz en met de hulp van investment managers vanuit de drie fondsen IQCapital, ENERGIIQ en UNIIQ werken tien ondernemers de komende 10 weken toe naar een succesvolle financieringsaanvraag.

Het IRP is een intensief programma voor innovatie startups met groeipotentie, waar veel van de deelnemers wordt verwacht. In individuele sessies wordt gewerkt aan alle bouwstenen van een businesscase. De ondernemers worden gecoachte op marktvalidatie, team, propositie en bedrijfscultuur. Tussentijds krijgen ze in plenaire bijeenkomsten feedback van deelnemers, de investment managers en van financiële en kennispartners die nauw bij het programma betrokken zijn.

“Geweldig dat InnovationQuarter deze pilot van het zeer leerzame Investor Readiness Programma draait,” zegt Josefien Groot van de Delftse startup Qlayers. “Onder leiding van Gijs en Stephan nemen we in 100 dagen in stroomversnelling onze bedrijven compleet onder handen en scherpen we onze propositie (zowel voor klanten als investeerders) aan. De eerste sessie afgelopen donderdag was veelbelovend. Ik kan niet wachten om bij de volgende sessie mijn kennis weer in te brengen en van anderen weer veel te leren.”

Het Investor Readiness Programma is ontwikkeld door de BOM. Begin 2017 stelde de BOM aan meer dan 500 Brabantse mkb-bedrijven de vraag: “Wat hebben jonge bedrijven nodig om te kunnen groeien?” Uit de resultaten bleek dat bijna al deze bedrijven op zoek zijn naar kapitaal, maar dat slechts 3% investeringsrijp is. Tegelijkertijd had 30 tot 40% van de ondervraagde ondernemingen wel de poténtie om aan de voorwaarden van kapitaalverstrekkers te voldoen. Kortom, hier moest een brug geslagen worden. Vanuit die gedachte ontwikkelde de BOM het Investor Readiness Programma. InnovationQuarter draait het programma nu voor de eerste keer. De resultaten van het programma en de feedback van de deelnemers zal na afloop worden geëvalueerd.