• E-mail

Op het dak van het voormalige kantoorgebouw De Schilde In Den Haag wordt de grootste commerciële stadsboerderij van Europa gebouwd. Op 14 september is de feestelijke starthandeling verricht. De bouw hiervan staat gepland tussen september 2015 en januari 2016. De eerste vis en groente komen in april 2016 op de markt.

Impressie Stadsboerderij UF de Schilde in Den Haag

Groente en vis van het dak

De Schilde biedt straks onderdak aan de grootste commerciële stadsfaciliteit voor levensmiddelenproductie in Europa: een dakkas van 1.200 m2 voor gespecialiseerde groenten, een overdekte viskwekerij van 370 m2 en een ruimte van 250 m2 voor geïntegreerde verwerking en verpakking. Daarnaast wordt binnen de boerderij 250 m2 exclusief gereserveerd voor evenementen en rondleidingen.

Boerderij op grote hoogte

De stadsboerderij bevindt zich in een zeer markant gebouw van Den Haag: de voormalige fabriek van Philips Telecommunicatie, die is ontworpen door de grootvader van Rem Koolhaas. Het klassieke gebouw aan de Televisiestraat 2 staat momenteel grotendeels leeg en wordt herbestemd als stadsboerderij met meerdere verdiepingen. Het project staat nu al bekend als de 'Times Square of Urban Farming' (de absolute hotspot van de stadslandbouw).

De boerderij omvat twee verdiepingen en maakt gebruik van het UF-systeem voor de duurzame productie van vis en groente. De partners van het UF Consortium, UrbanFarmers AG, Priva BV, Koppert Biological Systems en Rijk Zwaan, hebben het project vanaf het begin ondersteund en zullen zich gezamenlijk blijven inzetten voor de bouw van de stadsboerderij op het dak en de 6e verdieping van het gebouw. UrbanFarmers Benelux is door de WestHolland Foreign Investment Agency (WFIA) en het Foreign Investments-team van InnovationQuarter intensief begeleidt bij het vestigen in Den Haag. 

Impressie interieur Stadsboerderij UF de Schilde in Den Haag

Groene samenwerking

De stadsboerderij is een samenwerking tussen UrbanFarmers AG, een particuliere investeerder, de gemeente Den Haag en het Svn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten). De financiering van het project is rond en de vergunning is inmiddels verleend. Het SVn maakt gebruik van JESSICA-fondsen, die beschikbaar worden gesteld in het kader van het Europese regionale ontwikkelingsprogramma “Kansen voor West” voor de economische stimulering binnen Den Haag. Het vermogen en de lening om de financiering voor UF002 De Schilde veilig te stellen, komen naar verwachting van het Fonds voor Ruimte en Economie Den Haag. 

Duurzaam in de stad

De stadsboerderij is het eerste project dat wordt gerealiseerd naar aanleiding van het “Stadslandbouwinitiatief” van de gemeente Den Haag. “De herbestemming van dit markante gebouw is een volgende stap op weg naar de verwezenlijking van alternatieve vormen van duurzame vis- en groenteproductie', aldus Mark Durno, algemeen directeur van UrbanFarmers Benelux.

"Door middel van commerciële en duurzame stadslandbouw kunnen we de druk op onze zeeën verminderen en de toeleveringsketen verbeteren door zeer verse, veilige producten te bieden, die zich zo dicht mogelijk bij het punt van consumptie bevinden, waarbij ook het afval zo veel mogelijk wordt beperkt. Wij vinden het geweldig om zo de weg vrij te maken voor meer duurzame en commercieel levensvatbare stadsboerderijen.” 

Over UrbanFarmers Ltd.

UrbanFarmers Ltd. is een in Zwitserland gevestigd technologiebedrijf, dat zich richt op de bouw van faciliteiten voor voedselproductie in steden. Het bedrijf ontwikkelt en exploiteert boerderijen op basis van zijn intern ontwikkelde softwaresysteem. Hierdoor wordt gedecentraliseerde commerciële landbouw tegen lage kosten mogelijk gemaakt. UrbanFarmers werd gevestigd in 2011 als technologische spin-off van de Universiteit van toegepaste wetenschappen van Zürich (ZHAW) en heeft inmiddels wereldwijde bekendheid verworven met zijn visie op de bouw van dakboerderijen.

Via UF001 LokDepot, een commerciële dakboerderij die als pilot werd gevestigd in Bazel (Zwitserland), verkoopt UF zijn verse vis en groente rechtstreeks aan vooraanstaande lokale restaurants, evenals aan Migros, de grootste supermarktketen van Zwitserland. Momenteel zijn er projecten in de pijplijn in de Benelux en Duitsland en in een aantal andere Europese steden.

  • Dit nieuwsbericht is ook beschikbaar in het Engels.
Bron: UrbanFarmers.com