• E-mail

De internationale aandacht voor StartupDelta, met de Nederlandse startup-ambassadeur Neelie Kroes, wekte de interesse van de Belgisch-Ierse startup zJelly voor vestiging in Nederland. Via dit innovatie-initiatief werd er begin dit jaar contact gelegd met InnovationQuarter. Na een intensief begeleidingstraject van InnovationQuarter en Rotterdam Partners maakte zJelly een overtuigde keuze voor vestiging in de co-working space ‘Klein Handel’ in het Groot Handelsgebouw in hartje Rotterdam.

zJelly / Intelligent Music Data

IT/Muziekplatform zJelly

De startup zJelly is een initiatief van de Belgische Ieren Eoghan O’Neill en Conor Maguire, twee IT’ers met een enorme passie voor muziek. Deze twee werelden worden verenigd op het online platform van zJelly, dat fungeert als een ‘mother of all music charts’; of zoals Eoghan het zelf zegt: “Actionable popularity analytics for the music industry that reflect how music is consumed and engaged with today”.

Data van digitale bronnen zoals YouTube, Facebook, Wikipedia en meer specifieke bronnen zoals Bands in Town, Songkick en Last.fm wordt verwerkt in een score voor zo’n 1.400 artiesten wereldwijd, en vervolgens in een wekelijkse verschijnende ‘hitlijst’ verwerkt. Op basis van bovengenoemde data kan zJelly niet alleen de populariteit van artiesten bepalen, maar zelfs – in de toekomst – een voorspelling doen of een artiest succesvol wordt of blijft, of juist in de anonimiteit verdwijnt.

zJelly lanceert op 9 Juli haar Intelligent Music Data platform en besteedt de komende maanden aan het verder uitbouwen ervan, zowel in het aantal bronnen dat gebruikt wordt als door het toevoegen van meer artiesten.

zJelly / Intelligent Music Data

Vestiging in Nederland logisch keuze

Hoewel zJelly opgericht is door twee Ieren, zijn de heren ervan overtuigd dat Nederland ze de beste basis voor hun bedrijf biedt. Ten eerste heeft Nederland een goede reputatie als het gaat om het uitbrengen van nieuwe muziek, met name de Electronic Dance Music (EDM) met bekende DJ’s en van aansprekende bedrijven zoals ID&T. Over Rotterdam als vestigingsplaats is oprichter Eoghan O’Neill zeer te spreken:

We have discovered to our delight that Rotterdam has a fast-growing and very dynamic ecosystem of technology startups and supporting organizations. It also has a lower cost basis than the likes of Amsterdam or London yet is excellently located for an internationally focused growth business.

De toegang tot talent van de Delftse en Rotterdamse universiteiten, als ook de snelle en internationale trein- en luchtverbindingen naar andere hubs in Europa speelden een belangrijke rol bij de keuze voor Rotterdam.

Zuid-Hollandse partners

InnovationQuarter werkte voor het binnenhalen van deze startup samen met Rotterdam Partners. Zo nauw zelfs, dat het de jonge ondernemers pas tijdens een tweede bezoek aan de regio duidelijk werd, dat de mensen die hem begeleidden voor verschillende organisaties werkten. Een mooi compliment. Samen introduceren deze partners zJelly bij belangrijke spelers uit het startup-ecosysteem van Zuid-Holland, met als doel het bedrijf goed in te bedden in de regio.

Rotterdam Partners en InnovationQuarterzijn sinds februari aangesloten bij StartupDelta. Beide organisaties hebben beiden één dag per week een medewerker in het team van special envoy Neelie Kroes gedetacheerd om de ambitie van StartupDelta extra kracht bij te zetten.